Status på Det Digitale Sundhedscenter (DAK)
REFERAT
Sundhedsstrategisk Forum tog orienteringen til efterretning.
RESUMÉ
Det Digitale Sundhedscenter er et partnerskab mellem 20 kommuner, Region Syddanmark samt Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Det Digitale Sundhedscenter udviklinger digitale løsninger, som understøtter og supplerer sundhedscentrenes sundhedsfremmende og forebyggende tilbud.
Det Digitale Sundhedscenter benyttes af kommuner både inden for og uden for Region Syddanmark. Primo 2021 indgår 15 syddanske kommuner i Det Digitale Sundhedscenter, og de øvrige syddanske kommuner inviteres til at indgå i partnerskabet.
KOMMUNALE BEMÆRKNINGER
På mødet i Sundhedsstrategisk Forum, vil Anna-Britt Krogh, der er projektleder for Det Digitale Sundhedscenter, komme og give en status på partnerskabet. Der vil desuden være eksempler på, hvordan Det Digitale Sundhedscenter anvendes i udvalgte kommuner i Syddanmark.
Der gøres opmærksom på, at partnerskabet finansieres af de medvirkende kommuner i fællesskab. Der er en kommunebetaling på 20.000 kr. årligt samt et beløb, der afhænger af kommunens indbyggertal. Til eksempel betaler en kommune med 50.000 indbyggere 25.000 kr. årligt, mens en kommune på 200.000 indbyggere betaler 40.000 kr. årligt til det fælles budget, som dækker drift, forvaltning, undervisning via webinarer samt udvikling og vedligeholdelse af hjemmeside og e-læringsmateriale.
Kommunerne, der indgår i partnerskabet eller er ved at afprøve tilbuddet, omfatter følgende kommuner: Assens, Billund, Egedal, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Faaborg-Midtfyn, Halsnæs, Kerteminde, Kolding, Nordfyns, Nyborg, Odense, Randers, Svendborg, Varde, Vejen, Ærø og Aarhus.
Københavns Kommune indgår i projektet Sundhed Sammen Hjemmefra.
INDSTILLING
Formandskabet indstiller, at Sundhedsstrategisk Forum
- Udveksler erfaringer med at indgå i partnerskabet
- Tager orienteringen til efterretning.
______________________________________________________________________
INDSTILLING
Syddansk Sundhedsinnovation indstiller, at Det Administrative Kontaktforum
- Tager orienteringen til efterretning.
SAGSFREMSTILLING
Baggrund
Det Digitale Sundhedscenter er et partnerskab mellem 20 kommuner, Region Syddanmark samt Diabetesforeningen, Hjerteforeningen og Lungeforeningen. Region Syddanmark (Tværsektorielt Samarbejde, Steno Diabetes Center Odense og Syddansk Sundhedsinnovation) indgår i partnerskabet som led i sin rådgivningsforpligtigelse over for kommunerne på forebyggelsesområdet.
Omdrejningspunktet i Det Digitale Sundhedscenter er udvikling af digitale løsninger, som understøtter og supplerer sundhedscentrenes sundhedsfremmende og forebyggende tilbud. For borgerne er fordelene ved digitale løsninger bl.a. øget tilgængelighed af tilbuddene, øget individuel fleksibilitet i tilbuddets tilrettelæggelse og et mere differentieret samlet tilbud. Desuden understøtter de digitale løsninger bedre ressourceudnyttelse på tværs af kommunegrænserne, da borgerne undervises online på tværs af kommuner.
Partnerskabet om Det Digitale Sundhedscenter har eksisteret siden 2013 og gennemførte i perioden 2014 – 2017 projektet ”Digital Patientuddannelse” finansieret af puljen ”Sundere liv for alle” under Sundheds- og Ældreministeriet. I projektet blev der udviklet og afprøvet to digitale forløb: ”Lev livet med diabetes” og ”Lev livet med hjertesygdom”.
Den digitale patientuddannelse består af tre understøttende elementer:
- Individuel kontakt mellem borger og sundhedsprofessionel, herunder start- og slutsamtaler
- Hjælp-til-selvhjælpsforløb i form af en række e-læringsmoduler, som er frit tilgængelige for borgere i Danmark
- Online gruppesessioner faciliteret af sundhedsprofessionelle i form af webinarer.
I projektperioden blev 150 borgere inkluderet, og evalueringen viste at:
- Lidt flere mænd end kvinder deltog
- Ca. fire ud af fem deltagere var tilfredse med tilbuddet og ville anbefale det til andre
- Deltagerne gav en næsten entydig positiv tilbagemelding på e-læringen og webinarer (formidlet på en let og forståelig måde, god vekslen mellem tekst, video og grafik, nemt at håndtere it-mæssigt mv.)
- Ca. halvdelen af deltagerne – i grove tal – vurderede positive effekter på sundhedsvaner samt tiltro og evner til at kunne ændre vaner
- Ca. en tredjedel af deltagerne i diabetestilbuddet havde kort efter at have deltaget fået kontrolleret syn hos egen læge/øjenlæge og fødder hos fodterapeut
- Den største udfordring ved det digitale tilbud var, at frafald undervejs var usynligt. Der er derfor indført forskellige tiltag som fremmer deltagernes opmærksomhed på tilbuddet undervejs i forløbet (nyhedsbreve, sms-reminders, gruppebaseret online undervisning, midtvejskontakt fra sundhedsfaglig).
Kommunal medfinansiering
Efter projektperioden er den digitale patientuddannelse overgået til drift i 2018 og er finansieret af de medvirkende kommuner i fællesskab. Steno Diabetes Center Odense har ad hoc finansieret flere udviklingsopgaver på diabetesområdet. En kommune betaler et grundbeløb på 20.000 kr. årligt for at deltage i partnerskabet samt et beløb, der afhænger af kommunens indbyggertal. Til eksempel betaler en kommune med 50.000 indbyggere 25.000 kr. årligt, mens en kommune på 200.000 indbyggere betaler 40.000 kr. årligt til det fælles budget, som dækker drift, forvaltning, undervisning via webinarer samt udvikling og vedligeholdelse af hjemmeside og e-læringsmateriale.
Nye udviklingsprojekter
I 2019 igangsatte partnerskabet to nye udviklingsprojekter:
- ”Bliv Digital Kompetent”, som har til formål at styrke digitale kompetencer hos sundhedspersoner i kommuner og på sygehuse.
Konceptet giver de sundhedsfaglige et kompetenceløft inden for teknologiforståelse, anvendelse af digitale teknologier og kommunikation med borgere i forbindelse med digitalt understøttet behandling, pleje og rehabilitering.
Erfaringer herfra danner basis på et netop igangsat EU-projekt DELIVER med Syddansk Sundhedsinnovation som projektleder.
- ”Digital Diabetes”, hvor der udvikles og afprøves en app målrettet psykisk sårbare, som enten har diabetes eller er i risiko for at udvikle diabetes. App’en understøtter dialogen om sygdomshåndtering og livsstil mellem borgeren og social- og sundhedsfaglige medarbejdere. Projektet skal desuden styrke samarbejdet på tværs af sundheds- og socialområdet og dermed bidrage til en mere sammenhængende indsats for borgerne.
Status
På grund af Coronavirus og restriktionerne ift. at dæmpe smittespredningen har mange kommuner i øjeblikket udfordringer med at tilbyde kronikere den patientuddannelse, der ellers understøtter dem i at håndtere deres liv med kronisk sygdom. Dette betyder en øget interesse for Digital Patientuddannelse og flere nye kommuner afprøver i øjeblikket konceptet. Ca. 400 borger har fra 2016-2020 anvendt tilbuddet. Heraf 150 i perioden fra maj 2020 til december 2020. Konceptet er således velafprøvet, og der ses en stigende brug.
Partnerskabets tilbud formidles via hjemmesiden
https://detdigitalesundhedscenter.dk/, som blev lanceret i maj 2020. Hjemmesiden gør det mulig at håndtere, at et større antal borgere benytter tilbuddene. Desuden er det blevet muligt for borgere at tilmelde sig et forløb uden først at gennemføre en startsamtale med en sundhedsprofessionel. Med hjemmesiden er det også lettere at følge brugen af og tilfredsheden med tilbuddene.
Nye kommuner får støtte til implementering af tilbuddet lokalt med fokus på at sikre kendskab til tilbuddet og skabe tryghed ved at formidle de digitale tilbud til borgerne og evt. undervise online. I foråret 2021 iværksættes desuden en række annonceringsinitiativer, som skal udbrede kendskabet til tilbuddet blandt borgere i målgruppen.
Partnerskabet har i december 2020 modtaget en bevilling fra TrygFonden på 4.9 mio. kr. til projektet ”Sundhed sammen hjemmefra”, som gennemføres i perioden januar 2021 – juli 2023.
Fokus i projektet vil være udvikling af følgende tilbud:
- Online livsstilstilbud inkl. online rygestop
- Udbygning af det eksisterende ”Lev livet med hjertesygdom” til borgere med hjerterytmeforstyrrelser og hjertesvigt (e-læring er pt. målrettet iskæmisk hjertesygdom og hjerteklapsygdom)
- Digital Patientuddannelse til borgere med KOL
Kommunerne, der indgår i partnerskabet eller er ved at afprøve tilbuddet, omfatter følgende kommuner:
Assens, Billund, Egedal, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Faaborg-Midtfyn, Halsnæs, Kerteminde, Kolding, Nordfyns, Nyborg, Odense, Randers, Svendborg, Varde, Vejen, Ærø og Aarhus.
Københavns Kommune indgår i projektet Sundhed Sammen Hjemmefra.