Udbred kendskabet til SAM:BO i jeres organisation

Til kommuner og sygehuse i Region Syddanmark, med særligt fokus på ledere og medarbejdere der samarbejdet om akutte og planlagte indlæggelser og udskrivelser, skadestueforløb samt indsatser før og efter en eventuel indlæggelse eller et ambulant forløb,

 

D. 19. maj træder en ændret SAM:BO-aftale i kraft. Aftalen, der sætter rammerne for, hvordan sygehus, kommuner og praktiserende læge skal samarbejde om borgerne, bliver nu nemmere at forstå og arbejde med.

For at få udbredt kendskabet til SAM:BO er der udviklet kommunikationsmateriale, som I kan anvende i jeres organisation til at gøre medarbejderne opmærksomme på indholdet i SAM:BO.

Der er udarbejdet plakater, flyers og en skabelon til internt nyhed som I finder her:   https://regionsyddanmark.dk/fagfolk/det-naere-sundhedsvaesen/samarbejdsaftaler-og-forlobsprogrammer/samarbejdsaftaler-vedrorende-overgange/sam-bo/sam-bo-aftalen-samarbejde-om-borgerforlob.

 

Hvad er nyt?

Hvad er formålet med en plejeforløbsplan, hvad skal den indeholde, og hvornår skal planen sendes fra sygehuset til kommunen? Det er bare ét eksempel på noget af det, man kan finde informationer om i den reviderede og moderniserede SAM:BO-aftale.

Den første SAM:BO-aftale så dagens lys i 2009 og har siden været en motor for udviklingen af det tværsektorielle samarbejde i Region Syddanmark. Aftalen beskriver, hvordan sygehuse, kommuner og praktiserende læger samarbejder om borgerne og er meget væsentlig i forhold til at sikre, at borgerne bla.  får et godt udskrivelsesforløb.

En arbejdsgruppe på tværs af region og kommuner har nu kigget aftalen igennem med kritiske øjne og revideret den. Det betyder blandt andet, at aftalens ni forløb er sammenskrevet til én samlet samarbejdsaftale, og at der ikke længere skelnes mellem indlæggelser på over og under 48 timer. 

 

Opfordring til medarbejderne: Kig aftalen igennem

Koncerndirektør i Region Syddanmark Kurt Espersen glæder sig over, at aftalen er blevet revideret, og opfordrer alle medarbejdere til at orientere sig i aftalen:

– Vi har en kæmpe opgave i at indrette vores sundhedsvæsen, så vi får mere sømløse overgange for borgerne, og så den ene hånd ved, hvad den anden gør. Noget, som den nye sundhedsreform netop har fokus på. I den sammenhæng er en samarbejdsaftale som SAM:BO et vigtigt redskab. Aftalen har været en succes og har medvirket til, at det syddanske samarbejde mellem sygehuse, kommuner og almen praksis har udviklet sig meget i de seneste år. Det glæder mig, at aftalen nu er tilgængelig i en opdateret og mere tilgængelig version.

Revideringen af SAM:BO-aftalen er lavet på baggrund af en evaluering af den nuværende SAM:BO-aftale, som den tværsektorielle arbejdsgruppe gennemførte i 2022, og ud fra input fra en workshop i foråret 2024 med deltagere fra kommuner og sygehuse.

 

Nye grundprincipper bag aftalen

Den reviderede SAM:BO-aftale rummer tre nye grundprincipper, der sætter den overordnede ramme for samarbejdet mellem de forskellige sundhedsaktører.

De nye principper lyder sådan:

Vi involverer borgeren gennem hele forløbet

Når vi involverer borgeren gennem hele forløbet, betyder det, at vi samarbejder med borgeren og dennes pårørende/netværk, så borgeren får indflydelse på sit eget pleje- og behandlingsforløb. I dette samarbejde lytter vi til borgerens ønsker, behov og bekymringer og sikrer, at der sker en forventningsafstemning med borgeren om muligheder. Vi tager udgangspunkt i borgerens livssituation og inddrager og understøtter borgerens egne og pårørendes/netværkets ressourcer.

Vi indgår i løbende dialog med hinanden gennem hele borgerforløbet

Når vi indgår i løbende dialog med hinanden, betyder det, at nødvendige oplysninger deles rettidigt på tværs af sektorer for at sikre planlægningen af borgerforløbet. I kommunikationen skal vi have forståelse for og indsigt i, hvilke oplysninger vores kollegaer i den anden sektor aktuelt har behov for med henblik på at tilgodese borgerens individuelle behov.

Vi er kollegaer på tværs og understøtter hinandens faglighed

Når vi som kollegaer på tværs understøtter hinandens faglighed, betyder det, at vi hjælper hinanden med at opnå den nødvendige viden og færdigheder i relation til det konkrete borgerforløb. Vi indgår i et opgavefællesskab, uafhængig af hvor borgeren befinder sig, og vi hjælper hinanden på tværs af sektorer.

 

Fakta om SAM:BO-aftalen

  • Samarbejdsaftalen beskriver rammerne for kommunikation og planlægning mellem kommuner, sygehuse og almen praksis i tværsektorielle borgerforløb.
  • Aftalen beskriver samarbejdet om akutte og planlagte indlæggelser og udskrivelser, skadestueforløb samt indsatser før og efter en eventuel indlæggelse eller et ambulant forløb.
  • Aftalen gælder for de 22 kommuner, de somatiske sygehuse, Psykiatrisygehuset samt almen praksis i Region Syddanmark. Aftalen gælder som udgangspunkt ikke i samarbejdet med private aktører.

Læs mere om SAM:BO-aftalen på regionens hjemmeside.