Møde i Sundhedsdirektørkredsen

Udgivet 05.11.2024

UDVALG

Sundhedsdirektørkredsen

MØDE

Møde i Sundhedsdirektørkredsen

STED

Comwell, Kellers Park

STARTTIDSPUNKT

2024-11-15 08:30

SLUTTIDSPUNKT

2024-11-15 09:30


PUNKTER

1. Drøftelse af scenarie 1 og 2 i den reviderede SAM:BO-aftale


1. Drøftelse af scenarie 1 og 2 i den reviderede SAM:BO-aftale

Drøftelse af scenarie 1 og 2 i den reviderede SAM:BO-aftale

RESUMÉ
Høringsversionen af SAM:BO-aftalen var i høring til og med 8. oktober. Høringsversionen, samt tids- og procesplan, blev godkendt i Strategisk Sundhedsstyregruppe d. 26. juni 2024. På mødet i SSS blev det ligeledes godkendt at høringsversionen sendes i høring ved sundhedsklyngerne. Processen vedrørende SAM:BO er herefter blevet revideret hvoraf SAM:BO-punktet til det seneste møde i Strategisk Sundhedsstyregruppe d. 30. oktober 2024 overgik til en drøftelse i stedet for en godkendelse.

Formålet med mødet Sundhedsdirektørkredsen d. 15. november 2024 udgør en drøftelse omkring de to opstillede scenarier, som Revisionsgruppen for SAM:BO har udarbejdet. Anette Filtenborg og Linda Sand, kommunale medlemmer af Revisionsgruppen, deltager under mødet.

KOMMUNALE BEMÆRKNINGER
Revisionsgruppen har inkorporeret høringssvarene i en revideret version af aftalen, som kan læses i bilag 2.

Revisionsgruppen har opstillet 2 scenarier for den fremtidige SAM:BO-aftale, der er blevet drøftet i Formandskabet for Sundhedsdirektørkredsen d. 21. oktober 2024. Formandskabet har besluttet at forsætte drøftelsen i Sundhedsdirektørkredsen, for at skabe en mulighed for at drøfte de to scenarier blandt alle de syddanske kommuner.

INDSTILLING
Det indstilles, at Sundhedsdirektørkredsen

  • Drøfter de to opstillede scenarier for den fremtidige SAM:BO-aftale med henblik på at afgøre hvilket scenarie der skal godkendes til et kommende møde i Strategisk Sundhedsstyregruppe

SAGSFREMSTILLING

Baggrund
Strategisk Sundhedsstyregruppe godkendte på mødet den 22. marts 2023 et kommissorium for en revision af SAM:BO-aftalen. Formålet med revisionen er at sikre, at SAM:BO-aftalen afspejler den virkelighed, vi arbejder i, herunder tager højde for udviklingen og nutidens meget korte og accelererede forløb. Revisionsgruppen har præsenteret en høringsversion af en ny SAM:BO-aftale på møde i SSS i juni 2024. Udgangspunktet for revisionen af SAM:BO-aftalen har været resultaterne af den evaluering af SAM:BO-aftalen, som blev gennemført i 2022 og besvaret af de daværende samordningsfora. Revisionsgruppen har undervejs indhentet inspiration og viden fra videnspersoner. I april blev der afholdt en workshop, med det formål at teste ideer, retning og rammer for indholdet i en revideret version af SAM:BO-aftalen. Der var på workshoppen primært fokus på kommunikationen mellem kommune og sygehus. Revisionsgruppen har desuden modtaget input fra PLO Syddanmark. Den tværsektorielle rådgivende arbejdsgruppe for SAM:BO-aftalen har løbende været inddraget i udarbejdelsen af høringsversionen. Der er i forbindelse med de seneste drøftelser vedrørende SAM:BO opstået et behov for kontaktdirektører tilknyttet Revisionsgruppen. Dette blev godkendt af Formandskabet for Strategisk Sundhedsstyregruppe d. 6. september 2024. Den kommunale kontaktdirektør er Mogens Bak Hansen fra Nordfyns Kommune.

Indhold i høringssvarene
Af høringssvarene fremgår det, at der generelt er stor tilfredshed med omskrivningen af aftalen. Det bemærkes, at den fremstår mere overskuelig og er blevet strømlinet, så den ligner de øvrige samarbejdsaftaler. Høringssvarene peger også på stor generel tilfredshed i relation til, at de nuværende ni forløb samles, så planlægningen og kommunikationen tager udgangspunkt i den enkelte borgers forløb og situation og ikke længden på borgerens sygehusophold.

Der er opbakning til de nye udfoldede grundprincipper, som afspejler et godt værdisæt og nogle fine hensigter. Dog er der også en bekymring i forhold til, om grundbegreberne bliver for værdibaserede. Derudover er der opbakning til, at implementeringen af aftalen er skrevet ind som et selvstændigt afsnit, herunder også udarbejdelse af et fælles undervisningsmateriale.

Høringssvarene afspejler en generel bekymring for et øget ressourcetræk i kommunerne i forbindelse med læsning og håndtering af plejeforløbsplaner i weekender og på helligdage. Desuden efterspørger flere af høringssvarene nogle tydeligere begrebsafklaringer, ligesom der er fremsendt en lang række tekstnære kommentarer og bemærkninger til de enkelte afsnit i aftalen.

Scenarie 1 og 2

For begge scenarier gælder, at kommunerne skal kunne iværksætte indsatser efter Sundhedsloven og Serviceloven alle ugens hverdage. Dette gælder også i perioder med mere end to på hinanden følgende weekend/helligdage. I weekenden og på helligdage skal kommunerne kunne iværksætte nødvendige indsatser inden for følgende områder:

  • sygeplejefaglige indsatser
  • personlig hjælp og pleje
  • praktisk hjælp i hjemmet

Levering af hjælpemidler i weekenden og på helligdage afhænger af den enkelte kommunes serviceniveau.

Scenarie 1: Tilrettet scenarie på baggrund af indkomne høringssvar, hvor plejeforløbsplanen anvendes i kommunikationen i både hverdag samt weekend og helligdag. Tidsrammen for håndtering af plejeforløbsplanen er udvidet, så både sygehus og kommuner har fået mere tid til at afsende og kvittere for plejeforløbsplanen.

  • Plejeforløbsplaner, som sygehuset har sendt inden kl. 14.00 kvitterer kommunen for samme dag inden kl. 20.00, både hverdage samt i weekend og på helligdage.
  • Plejeforløbsplaner, som sygehuset har sendt efter kl. 14.00, kvitterer kommunen for næstkommende dag:
    • På hverdage inden kl. 10.00
    • I weekender og på helligdage inden kl. 15.00
  • Ved borgere, hvor sygehuset først kan sende plejeforløbsplanen efter kl. 14.00, og hvor det ønskes, at kommunen skal håndtere plejeforløbsplanen inden næste kvitteringstidspunkt, kontakter sygehuset kommunen telefonisk og aftale om udskrivelse indgås. Aftalen sendes efterfølgende i en plejeforløbsplan.
  • Kommunen kan i kvitteringen stille uddybende spørgsmål til udskrivelsen.
  • I weekenden og på helligdage kan kommunen i kvitteringen henvise til, at plejeforløbsplanen først vil blive behandlet næstkommende hverdag, hvis der er brug for at visitationen grundet kompleksiteten i udskrivelsen behandler indholdet i plejeforløbsplanen.
  • Når kommunen har kvitteret og accepteret plejeforløbsplanen uden yderligere kommentarer, gælder plejeforløbsplanen som aftale om udskrivelse.

Scenarie 2: Scenarie hvor hverdagene følger samme ramme som scenarie 1, men hvor der i weekenden tages telefonisk kontakt til kommunen og efterfølgende kommunikeres via korrespondance og udskrivningsrapport.

Hverdage:

  • Plejeforløbsplaner, som sygehuset har sendt inden kl. 14.00 kvitterer kommunen for samme dag inden kl. 20.00, på hverdage.
  • Plejeforløbsplaner, som sygehuset har sendt efter kl. 14.00, kvitterer kommunen for næstkommende hverdag inden kl. 10.00.
  • Ved borgere, hvor sygehuset først kan sende plejeforløbsplanen efter kl. 14.00, og hvor det ønskes, at kommunen skal håndtere plejeforløbsplanen inden næste kvitteringstidspunkt, kontakter sygehuset kommunen telefonisk og aftale om udskrivelse indgås. Aftalen sendes efterfølgende i en plejeforløbsplan.
  • Kommunen kan i kvitteringen stille uddybende spørgsmål til udskrivelsen.
  • Når kommunen har kvitteret og accepteret plejeforløbsplanen uden yderligere kommentarer, gælder plejeforløbsplanen som aftale om udskrivelse.

Weekend og helligdage:

  • Udskrivelse i weekenden og på helligdage (fredag efter kl. 15.00) sker ved en telefonisk opringning til kommunen, hvor udskrivelsen aftales. Efterfølgende sendes aftale om udskrivelse i en korrespondance, der sendes en udskrivningsrapport, når borgeren forlader sygehuset.

Se uddybning af de to scenarier i bilag 3.

Daværende proces
Repræsentanter fra Revisionsgruppen holdt på mødet den 26. juni et kort oplæg og præsenterede Strategisk Sundhedsstyregruppe for intention og ideer i den nye aftale, herunder belyste hvilke forskelle der mellem den nuværende SAM:BO-aftale og høringsversionen. Høringsversionen blev sendt i høring i de fire sundhedsklynger, der skulle afgive et fælles tværsektorielt høringssvar senest den 6. oktober. Efter indarbejdelse af høringssvarene skulle samarbejdsaftalen være sendt til godkendelse i SSS d. 30. oktober 2024. Processen er herefter blevet ændret, hvoraf punktet på seneste møde i SSS overgik fra en godkendelse til en drøftelse af høringssvarene.

Forslag til kommende proces
Mødet i Sundhedsdirektørkredsen har til formål at drøfte hvilket scenarie, de ønsker skal inkorporeres i SAM:BO-aftalen. Hvis kredsen kan blive enige om ét scenarie, kan Formandskabet forlægge denne beslutning til Revisionsgruppen for SAM:BO-aftalen med henblik på en godkendelse til et fremtidigt møde i Strategisk Sundhedsstyregruppe. Næste møde i Strategisk Sundhedsstyregruppe er d. 11. december 2024. Processen blev ligeledes drøftet på SSS d. 30. oktober, hvor det blev godkendt at SSS afventer Sundhedsdirektørkredsens drøftelse på nærværende møde.

Bilag:

  1. Håndtering af høringssvar i forbindelse med høring af ny SAM:BO-aftale vers. 11. okt. 
  2. SAMBO med indarbejde ændringer vers. 11.10.24
  3. Fordele og ulemper (af scenarie 1 og 2)

Sagsfremstilling

Bilag

Håndtering af høringssvar i forbindelse med høring af ny SAMBO-aftale ver. 11 okt.docx
SAMBO med indarbejde ændringer vers. 11.10.24.docx
Fordele og ulemper.docx
Fordele og ulemper.docx